Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 14:43 - Първи август в традиционния български календар
Автор: doraangelova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
0



1-ви август е православният празник на Седемте мъченици - Светите братя Макавеи. В Народния календар те са дали  названието  на първите 12 дни на месеца   - Макавееви  дни.

Дедите ни не се притеснявали, че в обредните си практики често преплитали стародавните си вярвания с православния канон. 

И така свързали  Макавей с думата "мъка". И на първи август празнували, та да не ги сполетява мъка и болка през годината. Жените се въздържали да предат, за да не ги болят пръстите. Не тъчели и не къпели децата си.  

За нас Нова година е на 1 януари, денят в който източно - православната църква отбелязва паметта на свети Василий Велики, но в древни времена за начало на годината се приемал първият ден на месец септември. Защото тогава реколтата била прибрана или както казва народът: "Всичко що расте повито / жито, ечемик, овес, боб/ е под стряха прибрано".  

В българската обредност битува един интересен обичай, свързан с предстоящото начало на Новата стопанска  година:
Гадаене за времето. Всеки един от 12 -те Макавеи се нарича на един от предстоящите  месеци...

И така, ако на  днешния 1 -ви август, времето се задържи тихо, горещо и без вятър, то и първият месец от Новата стопанска година - септември - ще бъде тих и топъл...

Обичаят на този ден:  да се  гадае времето, да се предвижда бъдещото благополучие - е вид магия, призоваваща плодородие.

Ритуалното ходене на гости пък трябвало да подпомогне благоприятния изход на магията. И по-младите ходели у по-старите - в  израз на почит и смирение към предците. Специално месената пита и виното на трапезата са също обряд - жертвоприношение.

На 1 август се правел и водосвет в хамбарите, та да са пълни и догодина... 

От днес започва и Богородичния пост. Това "лишаване" е вид  временна "смърт", която ще предизвика новото раждане....   отрицателна магия, която също призовава плодородие....

Със стародавни вярвания  за осигуряване на новото "Начало" са свързани и други обичаи - забрани. Така днешният ден в Средните Родопи се нарича Егус и не се работи, за да се предпази дома от пожари и ... от вълци. 

 Ето че вече започва  и изпълнението на обичаи, свързани с животни - вредители... Тук все още те са само една страна от празника, само набелязани, и то само в определени области....Но малко по-късно, когато настъпи основната промяна в годишното време, почитането на животните - вредители ще заема и все
по -централно място в празниците на народния календар....

Така, на  първия ден на месец август, дедите ни вярвали , че чрез  магически обряди,  ще осигурят здраве и берекет и през следващата стопанска година.  

В Северозападна България празнували  1 август и като Ден на баджанаците.

Всички зетьове се събирали в дома на своя тъст. Той подготвял богатата трапеза. Най-възрастният зет носел една одрана кожа - "тулум". Щом свършела гощавката  - започвала  веселбата. Тогава старшият зет вземал "тулума" и започвал да удря с него по по-младите зетьове, по своите бадажанаци. Те не се защитавали, а бягали, обикаляйки хармана и стопанските постройки... та и догодина да е плодородна и на полето и в кошарите...

Още в края на ХІХ век обичаят с гостуването на зетьовете  бил на изчезване, но обредното му магическо значение се помни и до днес.   

Уважаемите  зетьове, не е зле , уж случайно,  да се обадят днес на тъста си. Най- малкото,  ще го изненадат. И то сигурно приятно ! Уважавайки  стародавната мъжка традиция, няма да сбъркат!

 Весел празник, зетьове!

 

 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraangelova
Категория: Изкуство
Прочетен: 118966
Постинги: 110
Коментари: 11
Гласове: 53
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031