Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 19:02 - Св.СВ. Кирил и Методий
Автор: doraangelova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1757 Коментари: 1 Гласове:
0



Не знам дали могат да се изброят образите на Кирил и Методий, завещани ни от иконописци, художници, скулптори. Сред тях са имената на италианци, чехи, словаци, руснаци и не на последно място, българи.

Преди години снимах в ателието на художничката Кина Гошева. От 1945 г. насам тя участва в почти всички общи художествени изложби на СБХ с композиции, портрети, пейзажи, натюрморти, цветя.

Най-силно ме впечатли обаче голямото й историческо платно за диспута на Константин Философ с Венецианските духовници в защита на славянското писмо. Видяхме го и го заснехме от репродукция – оригинала Българската академия на науките изпраща през 1974 г. в дар на Руската академия по случай 250-годишнината от създаването й.

По този повод академик Дмитрий Лихачов отбелязва: Този подарък ни напомня за едно от най-значителните явления в славянската култура, последиците от което се отразиха в цялата история на южните и източните славяни чак до наши дни.

Защото, дори само с оборването на триезичниците, Кирил и Методий разчистват пътя на много народи към национално самочувствие и самостоятелно развитие. Сторили това през Х век и станали предтечи на Ренесанса в цяла Европа! Със създаването на книги на говорим народен език – на езика на славяните. И останали в историята, и надживели времето…

Величието на двамата солунски братя е достойно оценено още от техните съвременници. Непосредствено след смъртта им и двамата са канонизирани от църквата, а повечето от учениците им създават произведения, в които величаят делата им, прекланят се пред подвига им.

Ако запиташ гръцките книжовници като речеш: „Кой ви е създал буквите или превел книгите, или в кое време?", то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските „азбукарчета", като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил: той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.

Дори и „азбукарчетата" – децата според Черноризец Храбър – знаят и почитат двамата солунски братя...

Преди две години, по време на юбилейното честване на Петер Юхас, един от най-известните българисти в Европа, попаднах на книгата му

Кирил и Методий в Българската Моравия”


В своя неповторим образен „юхаски" стил авторът доказва, че през ІХ век е имало две Моравии и „Моравската мисия на солунските братя е осъществена в българската Моравия". Изкушавам се да представя част от написаното от автора:

Захващам се да пиша само ако ми замирише на лъжа. Така стана и този път. В множество публикации за Моравската мисия на Кирил и Методий надуших наслоявани с години заблуди и неразгадани тайни. Пиша, за да се отстранят лъжите около най-важния период от живота на славните първоучители. Насочих вниманието си към автентичните документи от ІХ век, свързани с моравците. Тъй като Великата Моравия на Светополк се срутва под ударите на племенния съюз на маджарите, завладяващи Карпатския басейн в края на ІХ век, почти всички латински, гръцки и арабски извори за събитията по онова време са издадени на унгарски език. Така работата ми беше значително облекчена. Просто тръгнах като след жътва – подир историците ни, и събирайки разпилените класове, ги връзвах в един сноп. Събраните автентични документи от ІХ–Х век ме убедиха, че през ІХ век е имало две Моравии, а Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий е била в областта на българската (по-голямата или Велика) Моравия, сред българските славяни. Едва след смъртта на Константин-Кирил, Методий попада в Северната, Малка Моравия. Защото през 873 г. Светополк, тръгвайки от Южната, Българската Моравия, намираща се в междуречието на Дунав и Тиса, стига до Северна Моравия (разположена на днешна Словакия) и обединява двете области в обща държавна формация. Този факт обяснява и дейността на Методий в Северна Моравия след 873 г.

Петер Юхас се противопоставя на чешката и словашката патриотична литература и историография, които, без да отчитат този факт, неусетно са припознали солунските братя за чешки и словашки първоучители.

В заключение авторът добавя, че

„делото на Кирил и Методий, както на всички гениални личности, принадлежи на всички и всеки народ има право да го почита и възвеличава, но нито един – да го присвоява.”




Гласувай:
0



1. emil2010 - Делото на Кирил и Методий...принадлежи на всички и всеки народ има право да го почита и възвеличава,но не и да го присвоява.
22.08.2013 04:56
А какво би казал Петер Юхас за 24май!?Ами то,от подобни заключения БЪЛГАРСКОТО ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО е на тоя хал.Чехите и словаците с тая Моравия си отчупиха и присвоиха от БГ наследството ни,румънците по неизвестни политически причини от български започват да говорят на ,,румънски",руснаците пък ,,избиха рибата " с тия ,,славяни", там всичко българско е славянско и за приносът на България в корените на културата им и дума не може да става, а за ,,украинци" и ,, македонци" думи нямам и не само аз.И всичи тия преди да си отчупят хвърлят покривката на славянството.С други думи,принципът,,моето си е мое ,чуждото общо",за нас не важи.Ние използваме друг ,по пол.причини:,, чуждото си е чуждо ,а пък нашето общо".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doraangelova
Категория: Изкуство
Прочетен: 124306
Постинги: 110
Коментари: 11
Гласове: 53
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930